7.4.09

Fòrum Gandia 2025


El divendres 27 de març va tindre lloc la primera jornada del fòrum de debat al voltant del projecte Gandia 2025. Convocat per Independentistes de la Safor, l´acte va comptar en primer terme amb una taula redona en la qual van intervindre els col·lectius Arc de Mig Punt, la Plataforma pels pobles de la Safor, Maulets i Independentistes de la Safor.
Tot seguit, es va encetar un debat entre els membres de la taula així com entre el públic assistent al voltant d´aquest projecte urbanístic o nou PGOU per a la ciutat de Gandia.
Al torn de paraules va quedar palés l´escassa informació de què disposem totes les ciutadanes i ciutadans de Gandia i la Safor. La poca informació que ha anat sortint a través dels mitjans de comunicació no ha fet més que inquietar la ciutadania i encendre els llums d´alerta davant dels macroprojectes urbanístics de dubtós interés ciutadà. Punt aquest en el qual vam coincidir totes les organitzacions participants, alhora que ens portava a qüestionar el model econòmic i de creixement d´una ciutat que Mut i Orengo volen basar en l´oci i els serveis.
Des d´Arc de Mig Punt se’ns feia referència a la importància de protegir el patrimoni, així com
l'entorn que el contextualitza, fixant la mirada en lluites com la que estan portant a terme actualment en defensa de l´Alqueria Romaguera a la zona de Santa Anna.
Des de la Plataforma pels pobles de la Safor ens van informar d´un dels personatges que hi ha darrere d´aquest obscur projecte, José Miguel Iribas, sociòleg encarregat d´argumentar i defensar el projecte, i l´ideòleg de Benidorm (perquè ens fem una idea de per on poden anar els trets).
Tant des de Maulets, com des d´Independentistes de la Safor, es posa l´èmfasi en la falta d´informació i obscurantisme que envolta el projecte Gandia 2025 i aspectes referents a la participació ciutadana dins del mateix projecte, com la comissió d´experts (41 vocals que no sabem qui triarà, ni com), i si aquesta serà tota la participació ciutadana que pretenen els impulsors del projecte.
Per la seua banda, i en el torn del debat, Josep M. Moya (regidor del BNV a Gandia) ens va fer coneixedors de la recent aprovació de 3 contractacions per part del consistori municipal relacionades amb aquest projecte, dues de publicitat i una darrera de 160.000 euros a la consultora Idom (vinculada a l´Opus Dei).
Igualment va posar de manifest la falta d´informació no solament de portes enfora de l´ajuntament sinó també portes endins. Per últim, es va parlar també de la falta de l´informe de diagnosi ambiental que fa més d´un any que hauria d´estar enllestit.
El debat va abarcar altres aspectes com el model de ciutat i de creixement, així com la influència del mateix al conjunt de la comarca de la Safor.


Volem destacar el ric debat encetat ,malgrat l´escassa informació de què disposàvem. Açò ens permet fer una valoració molt positiva del mateix i ens encoratja a seguir amb atenció els nous esdeveniments amb la intenció de seguir informant la ciutadania i bastir així un espai de debat, formació i informació pública al voltant del Projecte Gandia 2025.
Des d´Independentistes de la Safor no estem disposats a deixar que l´obscurantisme i l´engany s´utilitzen contra Gandia i els seus veïns. Continuarem vigilants i seguint de ben a prop tot allò que tinga a veure amb la nostra ciutat, els nostres pobles i la nostra comarca. Defensant la terra, defensant el patrimoni i defensant els interessos de la classe treballadora de la Safor i dels Països Catalans.


La Safor, 30 de març de 2009.