5.10.09

Valoració Fira i Festes de Gandia 2009


Des d'Independentistes de la Safor reconeguem l'evident i abundant presència de gent en els actes i activitats de la Fira i Festes de Gandia d'enguany. Tot i això, ens dirigim de nou a totes les gandianes i gandians per destacar aquells aspectes de les festes que considerem clarament negatius o millorables. Per a nosaltres, tal i com hem dit a anteriors comunicats, unes festes veritablement participatives i populars són aquelles en les que els ciutadans i les ciutadanes, a més d'acudir massivament, poden participar de forma activa en el seu disseny.
Lamentablement, la participació de les ciutadanes i ciutadans, de les associacions de veïns, dels col•lectius socials i culturals de la ciutat de Gandia es redueix pràcticament a manifestar la seua opinió en un “opinòmetre” i a estar presents, si ho desitgen, en els actes dissenyats i creats pels corresponents tècnics i assessors culturals de l'ajuntament. Des del nostre col•lectiu reclamem el dret de tots i totes les gandianes a participar en el disseny de les nostres festes ja siga a través de col•lectius locals, associacions de veïns o individualment, per tal que les festes majors de Gandia siguen veritablement unes festes de totes i per a totes.

En segon lloc, voldríem tornar a denunciar l'escassa presència del valencià en les actuacions musicals programades per a la Fira així com l'exclusió del Correllengua de programa oficial d'actes i activitats de les festes. Des del nostre punt de vista, la defensa del valencià és una obligació de totes les valencians i valencianes que s'ha de realitzar dia a dia i que no és redueix únicament a satisfer una petita quota: un concert d'Al Tall o la subvenció del Correllengua. La millor defensa del valencià és la seua utilització en tots els seus àmbits, i un d'ells és la música rock, pop, hard-core, heavy, etc. Afortunadament als Països Catalans existeixen un gran nombre de grups musicals, consolidats i novells, de gran qualitat i èxit, que fan música en la nostra llengua, i dels quals molts d'ells són valencians (Obrint Pas (València), la Gossa Sorda (Pego), Desgavell (Oliva), Raça Borda (Gandia), etc.). Per la qual cosa, considerem que la participació d'aquestos grups als actes, esdeveniments i especialment a les festes majors és una obligació i un deure per a tot poble, entre ells Gandia.
Finalment, aprofitem l'avinentesa per felicitar a l'associació de veïns del Raval per l'organització, des de fa anys al carrer Pellers, del tradicional trofeu de pilota de Fira i Festes i reclamem una major presència del nostre esport a les festes, amb més partides i participació de primeres figures de la pilota i no sols d'aficionats. La construcció del promés trinquet municipal ajudaria a açò que reclamem i a que una ciutat on la pilota valenciana va tindre el seu lloc, amb uns quants trinquets i carrers, el tornarà a tindre.

Per unes festes populars i valencianes!

Per unes festes de totes i per a totes!