24.9.11

Defensem el valencià, el nostre català!


Hui el Correllengua torna a eixir als carrers de Gandia, prenent el relleu de la flama que recorre els Països Catalans. Hui renovem el nostre compromís en defensa de la nostra llengua i cultura front els que la volen sotmesa, esquarterada i arraconada. Els qui haurien de vetllar per la seua salut semblen més decidits, però, a demostrar la supremacia del castellà.

A Gandia, el govern municipal d'Arturo Torró amaga i arracona la nostra llengua en els actes públics i les festes. Com a mostra, la programació de Fira i Festes on gairebé només estarà present en una plaça i cosiderada com una "tradició", reduïda al folklore i no com a cultura pròpia del nostre poble que hauria d’estar present a tots els llocs i espais.

La Generalitat Valenciana diu que vol apostar per un model trilingüe valencià/espanyol/anglés que respon a les necessitats i les demandes de les famílies. La realitat és una altra. Segons Escola Valenciana el 61,2% de les famílies valencianes demanen que els fills siguen escolaritzats en la nostra llengua, mentre que només el 33% dels alumnes ho podran fer. Això deixa més de 125.000 xiquets valencians amb els seus drets lingüístics vulnerats. Cal afegir que la tendència els últims anys ha estat la reducció en l'oferta de classes en valencià.

Així, creiem que cal superar la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià del 1983 i apostar per un model d'immersió lingüística que utilitze el valencià com a llengua vehicular de l'ensenyament i que incorpore el coneixement d'altres llengües que es parlen al nostre país: el castellà,el xinés, l'àrab, l'amazigh, etc. Un sistema basat en la immersió lingüística és l'única garantia del coneixement per part de tots els valencians del català, i de la nostra supervivència com a poble.

La defensa de la nostra llengua i la nostra identitat és una lluita que ens correspon a totes i tots. Cal defensar l'ensenyament en la nostra llengua i defensar-lo de les retallades. Cal exigir sempre que el valencià estiga present a tots els àmbits per garantir el seu ús i el seu prestigi social. Aquesta és una feina que no podem delegar en les institucions que diuen representar-nos. Cal la nostra implicació personal i col·lectiva. Perquè només emprant la nostra llengua en tots els àmbits i en totes les lluites, podem garantir el seu futur. Ningú ho farà per nosaltres.

Defensem el valencià, el nostre català!


Independentistes de la Safor Endavant-OSAN Maulets